Vánoce s Mníšeckou hvězdárnou

Blíží se Vánoce, jistě řešíte, čím obdarujete své blízké. Prý jsou v módě zážitky, tak si dovolujeme jeden zážitek také nabídnout, a to formou malé aukce.

ASTRONOMICKÝ VEČER

aneb soukromé pozorování jen pro Vás a Vaši skupinu. Budeme pozorovat to, co chcete vidět, a budeme si povídat o tom, co Vás zajímá. Přijedeme s technikou za Vámi, vše připravíme a Vy budete jen koukat, kochat se krásami vesmíru, případně poslouchat výklad. Ten bude uzpůsoben pro Vaši skupinu, nemusíte se tedy bát, že uslyšíte univerzitní přednášku plnou odborných termínů a vzorců.

Prozatím dražíme dva poukazy, v případě většího zájmu přidáme další… Vaše příhozy pridavejte jako komentáře pod jednotlivými fotkami poukazů.

Aukce bude ukončena ve čtvrtek 22. prosince, abychom stihli do poukazů napsat jméno obdarovaného a expedovat. Pro občany Mníšku pod Brdy a okolí doručíme v pátek osobně, pro vzdálenější zájemce zašleme PDF.

Vydraženou částku zašle výherce na sbírku na platformě Darujme.cz, kde platí, že každou korunu, kterou vybereme, nám Nadace VIA zdvojnásobí.

https://www.darujme.cz/projekt/1207250

PRAVIDLA AKCE

1. Termín je nutno dohodnout předem a bude se jednat o kompromis – hvězdárna je náš koníček a tudíž můžeme mít i jiné pracovní povinnosti. Tam, kde to půjde, se budeme snažit vyhovět. Ze zdravotních důvodů neprovádíme pozorování v mrazivých dnech. V případě zájmů lze realizovat také pozorování Slunce, tedy přes den.

2. Ideální bude dohodnout termín až poté, kdy budeme mít dalekohled na naváděné montáži – pro komfort pozorovatelů. Dalekohled plánujeme kupovat do konce února 2023.

3. Pozorování bude realizováno v Mníšku pod Brdy a jeho okolí – cca. 20km. Nebudeme bazírovat na kilometrech a řešit s mapou v ruce, nicméně v případě výrazně větší vzdálenosti je nutno se předem dohodnout – zejména s ohledem na příspěvek na dopravu. Místo pro pozorování musí být dostupné osobním automobilem s minimální nutnosti pěší chůze. Také je nutno zabezpečit elementární hygienu a možnost využít toalety.

4. Pozorovaný objekt a téma výkladu určuje objednatel, nicméně přírodě neporučíme – lze pozorovat pouze to, co v daném místě a v daném čase je na obloze vidět. Rovněž výklad je limitován našimi znalostmi a schopnostmi. Je tedy nutno předem prodiskutovat, abychom došli k vzájemné dohodě a abychom také akci pro Vás zvládli co nejlépe připravit. I s ohledem na Vaše přání vybereme vhodnou pozorovací techniku. Mějte však na paměti, že jsme stále jen amatéři…

5. Cílem je, abyste si astronomický večer užili, abyste nebyli jen pasivním divákem, ale abyste si například vyzkoušeli práci s dalekohledem, pokud o to budete mít zájem. V takovém případě však musíme předem dohodnout program a manipulace s technikou (nikoliv levnou) bude vždy pod dozorem lektora.

6. Je možno využít pozorování pro libovolnou skupinu. Za složení a chování skupiny nese zodpovědnost objednatel služby – včetně například způsobených škod na technice. V případě skupiny dětí musí být přítomna dospělá osoba, která je za děti zodpovědná. Pozorování nebude realizováno pro osoby pod vlivem alkoholu či jiným omamných a psychotropních látek. Objednatel je také zodpovědný za případné občerstvení (je jen na vás, zda bude, lektor si doveze vlastní) a další aspekty zabezpečení. My zajistíme techniku, lektora, výklad, vy si zajistíte zbytek akce tak, aby akce odpovídala vašim představám. Zvažte také zdravotní stav účastníků – nejsme zdravotníci a nejsme tedy schopni reagovat na náhlé nepříznivé změny zdravotního stavu.

7. Vzhledem k tomu, že jsme příjemci dotací, naše akce jsou natáčeny a fotografovány. Je věcí objednatele, aby zajistil souhlas všech účastníků, případně jejich zákonných zástupců s touto skutečností. Fotografie či videozáznam nebudou pořizovány s cílem získat osobní údaje, ale s cílem elementárně dokumentovat průběh akce. V případě akce na zahradě tedy rozhodně nebudeme fotit a natáčet vaše soukromé prostory, ale například účastníky u pozorovací techniky.

Nejbližší pozorovaní

    Kontakt

    Josef Myslín

    Máteli zájem o přednášku neváhejte mě kontaktovat.

    O nás

    Veřejné pozorování a vzdělávání v oblasti astronomie pro zájemce z Mníšku pod Brdy a okolí